εκστρατείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες στις έδρες του και μέσω των Γραφείων Ενημέρωσης που έχει σε κάθε πρωτεύουσα της ΕΕ, με σκοπό να διαδώσει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της ελευθερίας της σκέψης, της ισότητας, του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού, καθώς και για να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ακόλουθες δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

  • Ημέρα της Ευρώπης

  • Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

  • NextGenerationEU

  • Ημέρα της Γυναίκας

  • Βραβείο Lux

  • Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

  • Βραβείο Ζαχάρωφ

  • Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία


Ημέρα της Ευρώπης

Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «διακήρυξης Σουμάν», ο οποίος διατύπωσε την ιδέα του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

  • Για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης, τα ευρωπαϊκά όργανα στις αρχές Μαΐου ανοίγουν παραδοσιακά τις πόρτες τους στο κοινό. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην προηγούμενη έκδοσή της το 2020, η υγειονομική κατάσταση δεν επέτρεψε να λάβουν χώρα οι καθιερωμένες Ημέρες ελεύθερης προσέλευσης στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έτσι λοιπόν τα ευρωπαϊκά όργανα άνοιξαν τις εικονικές πόρτες τους στο κοινό. Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, που έλαβαν κυρίως ψηφιακή μορφή, επέτρεψαν την προσέγγιση πολιτών πέρα από τις Βρυξέλλες, φέρνοντας την Ευρώπη κοντύτερα σε όλους τους Ευρωπαίους.
  • Παράλληλα, πολλές εκδηλώσεις διεξάγονται σε κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ, για να θυμίσουν σε όλους μας ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και ότι η ειρήνη και η ευημερία των λαών της Ευρώπης διασφαλίζεται καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η παγκόσμια μέρα προς τιμή της γυναίκας. Αυτή τη μέρα, ενώνουμε τις φωνές μας ζητώντας ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, και καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών. Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τιμώντας τις γυναίκες, οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, προβολές ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις κ.α.

 

Βραβείο Lux

Το Βραβείο LUX είναι ένας ιδιαίτερος θεσμός που σκοπό έχει να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και κατά συνέπεια την πολυπολιτισμικότητα της, εστιάζοντας στον κινηματογράφο

Κάθε χρόνο, μια κριτική επιτροπή επιλέγει ανάμεσα σε περίπου 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, αρχικά 10 και κατόπι τρεις ταινίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι ταινίες πρέπει να είναι ευρωπαϊκές παραγωγές και να καταπιάνονται με θέματα που αφορούν τη ζωή, την κοινωνία, τις ανησυχίες, τα όνειρα, τις δυσκολίες, τις λύπες και χαρές των ανθρώπων της ηπείρου μας.

Οι τρεις φιναλίστ ταινίες προβάλλονται σε διάφορους κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη. Στο τέλος του φθινοπώρου τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν την νικήτρια ταινία από τις τρεις που έχουν επιλεγεί. Οι τρεις φιναλίστ ταινίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΚ για δωρεάν υποτιτλισμό σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταινία που ανακηρύσσεται ως νικήτρια λαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση για τεχνική επεξεργασία για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το 2008 σε πρόσωπα, ομάδες, σωματεία ή οργανώσεις που προάγουν με τις δράσεις τους την αμοιβαία κατανόηση και ενσωμάτωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής και διεθνούς συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βραβείο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 50 περίπου άτομα ή ομάδες πολιτών σε όλη την Ευρώπη, μετά από σχετική εισήγηση που κάνουν οι Ευρωβουλευτές. Οι νικητές επιλέγονται συνήθως κάθε Μάιο, και η απονομή του Βραβείου γίνεται στις Βρυξέλλες, με συμπληρωματικές εκδηλώσεις σε κάθε Κράτος Μέλος μέσα στο φθινόπωρο.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Αυτό το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον Ρώσο επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα τα οποία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, προάγουν την ελευθερία της σκέψης. Απονέμεται κάθε χρόνο μέσα στο φθινόπωρο μετά από ψηφοφορία μεταξύ των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των νικητών του Βραβείου Ζαχάρωφ στο παρελθόν είναι ο Νέλσον Μαντέλα, η Malala Yousafzai και ο Denis Mukwege.

Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές τις Άνοιξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, που εδρεύει στη Γερμανία. Απονέμεται για πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν νέοι άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης, και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα. Το Βραβείο απονέμεται σε τρεις νικητές οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικό έπαινο και επίσης προσκαλούνται να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περεταίρω, οι εκπρόσωποι όλων των εθνικών σχεδίων που επιλέγονται για την τελική φάση του διαγωνισμού προσκαλούνται στην τελετή απονομής του Βραβείου στο Άαχεν.

Πηγές

επιμέλεια: Αλίκη Ποταμιανάκη

Αντωνία Ποταμιανάκη


βραβεία Ζαχάρωφ

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1988 στον Nelson Mandela και τον Anatoli Marchenko και αποτελεί την υπέρτατη αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δράσεις στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τιμά άτομα, ομάδες και οργανώσεις που έχουν συμβάλει με ξεχωριστό τρόπο στην προστασία της ελευθερίας της σκέψης.
Μέσω του βραβείου και του συναφούς δικτύου, η ΕΕ στηρίζει τους βραβευθέντες προκειμένου να τους ενισχύσει και να τους ενδυναμώσει, ώστε να συνεχίσουν τους αγώνες τους.Το βραβείο έχει μέχρι στιγμής απονεμηθεί σε αντιφρονούντες, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακτιβιστές από την κοινωνία των πολιτών, συγγραφείς, μητέρες, συζύγους, ηγέτες μειονοτήτων, μια αντιτρομοκρατική ομάδα, ακτιβιστές για την ειρήνη, έναν ακτιβιστή για τον αγώνα κατά των βασανιστηρίων, έναν γελοιογράφο, επί μακρόν φυλακισμένους αντιρρησίες συνείδησης, έναν κινηματογραφιστή, στον ΟΗΕ ως φορέα, ακόμα και σε ένα παιδί που πραγματοποίησε εκστρατεία για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το βραβείο προωθεί ιδίως την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ανάπτυξη της δημοκρατίας και την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Αρκετοί βραβευθέντες, μεταξύ των οποίων οι Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege και Nadia Murad, βραβεύτηκαν στη συνέχεια με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το Βραβείο Ζαχάρωφ με χρηματικό έπαθλο 50 000 ευρώ σε πανηγυρική συνεδρίαση στο Στρασβούργο προς τα τέλη κάθε έτους. Κάθε πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου καθώς και οι επιμέρους βουλευτές μπορούν να προτείνουν υποψηφίους (για κάθε υποψήφιο απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 40 βουλευτών). Οι υποψήφιοι παρουσιάζονται σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και της υποεπιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των οποίων τα μέλη σε πλήρη σύνθεση ψηφίζουν τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους. Ο τελικός νικητής (ή νικητές) του Βραβείου Ζαχάρωφ επιλέγεται από τη διάσκεψη των Προέδρων, ένα σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος και περιλαμβάνει τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε η επιλογή του βραβευόμενου να είναι πραγματικά ευρωπαϊκή.


 Δείτε τους βραβευθέντες με βραβείο Ζαχάρωφ:


Έγινε με το Padlet
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε