Η Ελλάδα στην Ε.Ε.  

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει, αναγνωρισμένα, ασκήσει παγκόσμια επιρροή σε όλους τους τομείς της ζωής. Με την ένταξή της στην ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) κατάφερε να της μεταφέρει όλες αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και τον πλούσιο πολιτισμό της, αλλά παράλληλα αποκόμισε πολλά οφέλη που προώθησαν την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική της ανάπτυξη. 

   Η Ελλάδα παρατήρησε αμέσως τα καθαρά συμφέροντα της συμμετοχής της στην τότε ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, ως τότε, αποτελούνταν μόνο από 6 κράτη - μέλη. Έτσι, δύο χρόνια μετά την ανεπίσημη ίδρυση της ΕΕ τον Ιούνιο του 1959, η Ελλάδα πραγματοποίησε την πρώτη αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία έγινε αποδεκτή τον Ιούνιο του 1961. Όμως, η συμφωνία αυτή «πάγωσε» με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967.   

 ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Μετά από 7 χρόνια δικτατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν μέσα από πολλούς αγώνες να την αποκαταστήσουν με το πολίτευμα της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974. Έτσι, ξεκίνησε ξανά η διαδικασία πλήρης ένταξής της με την επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, G. Fitzgerald. Η Ελλάδα ενσωματώθηκε ως πλήρες μέλος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στις 1/1/1981.

 


  • 28/5/1979

Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα)

Υπογραφή του Πρωθυπουργού Κωσταντίνου Καραμανλή στο Ζάππειο Μέγαρο

Ιστορικές ημερήσιες Εφημερίδες του 1979

oμιλία Κ.Καραμανλή το 1979 στο Ζάππειο, κατά την υπογραφή εισόδου της χώρας στην τότε ΕΟΚ

ΛΟΓΟΙ ΕΝΤΑΞΗΣ

 Η Ελλάδα με την πλήρη ένταξή της στην ΕΟΚ θα αποκτούσε πολλά προνόμια από πολιτικής αλλά και οικονομικής απόψεως. Επίσης με την προσχώρηση αυτή, τα τότε κράτη - μέλη ήθελαν να υποστηρίξουν τη νεοεγκαθιδρυμένη δημοκρατία και για λόγους οικονομικούς, εφόσον η Ελλάδα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα νέα αγορά. 

ΟΦΕΛΗ

Για την Ελλάδα η επιτυχής της ένταξη στην ΕΟΚ επέφερε διάφορα οφέλη:

  1. Σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Ελλάδα ερχόμενη από μια πολιτική αναστάτωση, μετά από την ''απελευθέρωσή'' της από την στρατιωτική δικτατορία και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, προσπάθησε να υποστηρίξει το νέο της καθεστώς. Για να το πραγματοποιήσει αυτό στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα θεωρώντας την ως ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποστηρίζονται βασικές αξίες όπως η ισότητα, η ισοτιμία και ο δημοκρατισμός. Έτσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να εδραιώσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

2) Διεθνοποίηση

Η Ελλάδα επεδίωκε την ενίσχυση της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Ήθελε δηλαδή να αναπτύξει σχέσεις και με άλλους διεθνείς δρώντες πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε σήμερα οι ελληνικές σχέσεις έχουν εξαπλωθεί παντού με χώρες εκτός από τους κύριους συμμάχους της, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι άλλες χώρες του NATO και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, με την Αλβανία, την Αρμενία και την Αίγυπτο και συνεχίζει να έχει σαν στόχο της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ένωσης για τη Μεσόγειο, τον σχηματισμό νέων και καλύτερων σχέσεων με χώρες είτε εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιπροσώπευση μέσω: πρεσβείας- Ελληνικής πρεσβείας σε άλλη χώρα
- γραφείου δεσμών  

3) Στρατιωτική αναβάθμιση.

Με την ένταξη της στην ΕΕ η Ελλάδα υπέγραψε διάφορες συμφωνίες, οι οποίες τις εξασφάλιζαν, εάν για παράδειγμα κάποια στιγμή μια Ευρωπαϊκή χώρα παραβιάζε τους κανονισμούς της ένωσης και δημιουργούσε διαμάχη με την Ελλάδα, θα κατεφθαναν στο πλευρό του ελληνικού στρατού ευρωπαϊκές δυνάμεις και θα την προστάτευαν. Αυτό ισχύει και αν κάποια χώρα εκτός Ευρώπης είχε απειλητικές διαθέσεις κατά της Ελλάδας.

4) Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η χώρα μας θεώρησε την ένταξη στην Κοινότητα ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να αναπτύξει μια σταθερή οικονομία μεσω της ισχυρής της αγοράς από εξαγωγές στις Ευρωπαϊκές Χώρες, η Ευρώπη μας έχει βοηθήσει πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές για την ελλήνική οικονομία με το να παραχωρούν δάνεια απίστευτα μεγάλων τιμών. Επιπλέον πολλά έργα κοινής ωφέλειας της Ελλάδας όπως μεγάλοι δρόμοι, γέφυρες κ.α για να διεξαχθούν έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταμόρφωσε τις υποδομές τις Ελλάδας τα τελευταία 40 χρόνια (1981 - 2021)

ΠΗΓΕΣ

  • https://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/i-ellada-stin-ee/i-poreia-tis-elladas-stin-europaiki-enosi.html

  • Ευρωπαϊκή Ένωση - wikipedia

  • Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ

  • Ελλάδα - European Union

  • Μεγάλα έργα - Περιφερειακή πολιτική - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Ευρωπαϊκός στρατός: μύθος ή πραγματικότητα; | Επικαιρότητα

  • Διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας - wikipedia

Επιμέλεια: Χρήστος Μανουσάκης

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε