πληροφοριακό υλικό

Η σημαία της Ευρ.΄Ενωσης 

Η σημαία της ΕΕ έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο (12 χρυσά αστέρια σε μπλέ ουρανό). Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας, ενώ τα 12 αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Η ιστορία της σημαίας της ΕΕ

Η ιστορία της σημαίας άρχισε το 1955, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επέλεξε το σημερινό σχέδιο για δική του χρήση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθάρρυνε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, που μόλις είχαν αρχίσει να λειτουργούν, να αναγνωρίσουν τη σημαία ως έμβλημά τους.

Το 1983, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η σημαία των Κοινοτήτων θα έπρεπε να είναι η ίδια με τη σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1985, η σημαία αυτή αναγνωρίστηκε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ ως το επίσημο έμβλημα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που στη συνέχεια έγιναν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο έχει, επιπροσθέτως, σήμερα το δικό του έμβλημα.

Πηγή:https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/european-flag_el

ύμνος της ΕΕ

Η μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την ΕΕ προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1823, όταν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ "Ωδή στη Χαρά", που είχαν εκδοθεί το 1785.

Ο ύμνος δεν συμβολίζει απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Το ποίημα "Ωδή στη Χαρά" εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία συμμεριζόταν ο Μπετόβεν.

Το 1972, η Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν έγινε ο ύμνος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το 1985 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ύμνος δεν έχει λόγια, παρά μόνο μουσική. Με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Ο ύμνος της ΕΕ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τους εθνικούς ύμνους, αλλά να εξυμνήσει τις κοινές αξίες των κρατών μελών της ΕΕ. Ο ύμνος ανακρούεται κατά τις επίσημες τελετές στις οποίες συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε όλα γενικά τα είδη εκδηλώσεων ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Ακούστε τον ύμνο της ΕΕ

https://www.youtube.com/watch?v=kjX9QAGwiK8&t=7s

πηγή:https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/european-anthem_el



ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ Ε.Ε.


Εκστρατείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες στις έδρες του και μέσω των Γραφείων Ενημέρωσης που έχει σε κάθε πρωτεύουσα της ΕΕ, με σκοπό να διαδώσει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της ελευθερίας της σκέψης, της ισότητας, του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού, καθώς και για να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ακόλουθες δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

  • Ημέρα της Ευρώπης     

  • Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

  • NextGenerationEU

  • Ημέρα της Γυναίκας

  • Βραβείο Lux

  • Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

  • Βραβείο Ζαχάρωφ

  • Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Ημέρα της Ευρώπης

Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «διακήρυξης Σουμάν», ο οποίος διατύπωσε την ιδέα του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

  • Για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης, τα ευρωπαϊκά όργανα στις αρχές Μαΐου ανοίγουν παραδοσιακά τις πόρτες τους στο κοινό. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην προηγούμενη έκδοσή της το 2020, η υγειονομική κατάσταση δεν επέτρεψε να λάβουν χώρα οι καθιερωμένες Ημέρες ελεύθερης προσέλευσης στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έτσι λοιπόν τα ευρωπαϊκά όργανα άνοιξαν τις εικονικές πόρτες τους στο κοινό. Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, που έλαβαν κυρίως ψηφιακή μορφή, επέτρεψαν την προσέγγιση πολιτών πέρα από τις Βρυξέλλες, φέρνοντας την Ευρώπη κοντύτερα σε όλους τους Ευρωπαίους.
  • Παράλληλα, πολλές εκδηλώσεις διεξάγονται σε κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ, για να θυμίσουν σε όλους μας ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και ότι η ειρήνη και η ευημερία των λαών της Ευρώπης διασφαλίζεται καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η παγκόσμια μέρα προς τιμή της γυναίκας. Αυτή τη μέρα, ενώνουμε τις φωνές μας ζητώντας ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, και καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών. Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τιμώντας τις γυναίκες, οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, προβολές ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις κ.α.

Βραβείο Lux

Το Βραβείο LUX είναι ένας ιδιαίτερος θεσμός που σκοπό έχει να αναδείξει την πολιτιστική

κληρονομιά της Ευρώπης, και κατά συνέπεια την πολυπολιτισμικότητα της, εστιάζοντας στον

κινηματογράφο.

Κάθε χρόνο, μια κριτική επιτροπή επιλέγει ανάμεσα σε περίπου 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, αρχικά 10 και κατόπι τρεις ταινίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι ταινίες πρέπει να είναι ευρωπαϊκές παραγωγές και να καταπιάνονται με θέματα που αφορούν τη ζωή, την κοινωνία, τις ανησυχίες, τα όνειρα, τις δυσκολίες, τις λύπες και χαρές των ανθρώπων της ηπείρου μας.

Οι τρεις φιναλίστ ταινίες προβάλλονται σε διάφορους κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη. Στο τέλος του φθινοπώρου τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν την νικήτρια ταινία από τις τρεις που έχουν επιλεγεί. Οι τρεις φιναλίστ ταινίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΚ για δωρεάν υποτιτλισμό σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταινία που ανακηρύσσεται ως νικήτρια λαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση για τεχνική επεξεργασία για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το 2008 σε πρόσωπα, ομάδες, σωματεία ή οργανώσεις που προάγουν με τις δράσεις τους την αμοιβαία κατανόηση και ενσωμάτωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής και διεθνούς συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βραβείο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 50 περίπου άτομα ή ομάδες πολιτών σε όλη την Ευρώπη, μετά από σχετική εισήγηση που κάνουν οι Ευρωβουλευτές. Οι νικητές επιλέγονται συνήθως κάθε Μάιο, και η απονομή του Βραβείου γίνεται στις Βρυξέλλες, με συμπληρωματικές εκδηλώσεις σε κάθε Κράτος Μέλος μέσα στο φθινόπωρο.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Αυτό το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον Ρώσο επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα τα οποία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, προάγουν την ελευθερία της σκέψης. Απονέμεται κάθε χρόνο μέσα στο φθινόπωρο μετά από ψηφοφορία μεταξύ των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των νικητών του Βραβείου Ζαχάρωφ στο παρελθόν είναι ο Νέλσον Μαντέλα, η Malala Yousafzai και ο Denis Mukwege.

Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές τις Άνοιξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, που εδρεύει στη Γερμανία. Απονέμεται για πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν νέοι άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης, και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα. Το Βραβείο απονέμεται σε τρεις νικητές οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικό έπαινο και επίσης προσκαλούνται να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περεταίρω, οι εκπρόσωποι όλων των εθνικών σχεδίων που επιλέγονται για την τελική φάση του διαγωνισμού προσκαλούνται στην τελετή απονομής του Βραβείου στο Άαχεν.

Πηγές

  • https://epasgreece.eu/el/system/files/manual_epasprogramme.pdf
  • https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/europe-day_el (Ημέρα της Ευρώπης)
  • https://www.philenews.com/temp/images/728x3000/cache_728x3000_Analog_medium_649658_20588_122019.JPG (εικόνα- Ημέρα της Ευρώπης)
  • https://m.eirinika.gr/sites/default/files/soyman_2.jpg (διακήρυξη Σουμάν-εικόνα)
  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/lg/Women_Strike-New_York-1857.jpg (ημέρα της γυναίκας-εικόνα)
  • https://parathyro.politis.com.cy/wp-content/uploads/2021/06/lux.jpg (βραβείο Lux- εικόνα)
  • https://www.europarl.europa.eu/greece/img/free/20150604pht62608_original.jpg (βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη- εικόνα)
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/RIAN_archive_25981_Academician_Sakharov.jpg/300px-RIAN_archive_25981_Academician_Sakharov.jpg (Αντρέι Ζαχάρωφ-εικόνα)
  • https://www.europarl.europa.eu/greece/img/free/2021-cyp-instagram_facebook_post_1080x1080px_el.png (βραβείο Κρλομάγνου-εικόνα1η)
  • https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-04/vraveio-karlomagnou.jpg?itok=BDip9vmu (βραβείο Κρλομάγνου-εικόνα2η)
  •           

επιμέλεια: Αλίκη Ποταμιανάκη

Αντωνία Ποταμιανάκη


θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Υπάρχουν 4 κύρια θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων που ηγούνται της διοίκησης της ΕΕ. Τα θεσμικά αυτά όργανα παρέχουν από κοινού στην ΕΕ κατευθύνσεις πολιτικής και διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους στη νομοθετική διαδικασία:

  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες/Στρασβούργο/Λουξεμβούργο)

  • το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Βρυξέλλες)

  • το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο)

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο/Αντιπροσωπείες σε ολόκληρη την ΕΕ)

Το έργο τους συμπληρώνεται από άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο)

  • την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Φρανκφούρτη)

  • το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (Λουξεμβούργο)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της ΕΕ. Εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της ΕΕ κάθε 5 χρόνια. Οι τελευταίες εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019.

  • Μέλη: 705 ευρωβουλευτές (Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

  • Πρόεδρος: Roberta Metsola
  • Έτος ίδρυσης: 1952, ως Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, 1962 ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτες άμεσες εκλογές το 1979
  • Έδρα: Στρασβούργο (Γαλλία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο

Σύνθεση

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για κάθε χώρα είναι γενικά ανάλογος του πληθυσμού της, αλλά ισχύει η αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας: καμία χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 βουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 705 (704 συν τον/την πρόεδρο). Οι βουλευτές συγκροτούν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, και όχι την εθνικότητά τους.


Τι κάνει το Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο έχει 3 κύριες αρμοδιότητες:

Νομοθετική

  • Εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, με βάση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Αποφασίζει για διεθνείς συμφωνίες

  • Αποφασίζει για θέματα διεύρυνσης

  • Εξετάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και της ζητά να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις

Εποπτική

  • Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα όργανα της ΕΕ

  • Εκλέγει τον/την πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει την Επιτροπή ως σώμα. Έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής, υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε παραίτηση

  • Χορηγεί τελική έγκριση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ

  • Εξετάζει αναφορές πολιτών και συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές

  • Συζητά τη νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

  • Υποβάλλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο

  • Εκτελεί χρέη παρατηρητή σε εκλογικές διαδικασίες

Δημοσιονομική

  • Καταρτίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο

  • Εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή το «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο»

Πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο;

Οι εργασίες του Κοινοβουλίου διεξάγονται σε δύο στάδια:

  • Επιτροπές – για την προετοιμασία της νομοθεσίας.
    Το Κοινοβούλιο αριθμεί 20 επιτροπές και τρεις υποεπιτροπές, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Οι επιτροπές εξετάζουν νομοθετικές προτάσεις, ενώ οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις ή να απορρίψουν το νομοσχέδιο. Τα θέματα αυτά συζητούνται επίσης στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων.

  • Σύνοδοι ολομέλειας– για την έγκριση της νομοθεσίας.
    Πρόκειται για συνεδρίαση του συνόλου των βουλευτών με σκοπό την τελική ψηφοφορία για το προταθέν νομοσχέδιο και τις προταθείσες τροποποιήσεις. Συνήθως η σύνοδος ολομέλειας πραγματοποιείται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες κάθε μήνα, αλλά μερικές φορές πραγματοποιούνται συμπληρωματικές σύνοδοι στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


  • Ρόλος: Καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Μέλη: Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, ο/η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Πρόεδρος: Σαρλ Μισέλ

  • Τοποθεσία: Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συναντώνται οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ για να καθορίσουν την πολιτική ατζέντα της ΕΕ. Αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

  • Καθορίζει τις γενικές κατευθύνσεις και τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ – δεν θεσπίζει όμως νομοθεσία.

  • Ασχολείται με σύνθετα ή ευαίσθητα θέματα που δεν μπορούν να επιλυθούν σε χαμηλότερο επίπεδο διακυβερνητικής συνεργασίας.

  • Καθορίζει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ καθώς και θέματα άμυνας.

  • Επιλέγει και ορίζει τους υποψηφίους για ορισμένα υψηλά αξιώματα της ΕΕ, όπως του/της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Για κάθε ζήτημα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί:

  • να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την αντιμετώπισή του να παραπέμψει το ζήτημα στο Συμβούλιο της ΕΕ

Σύνθεση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων όλων των χωρών της ΕΕ, τον/την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον/την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνέρχεται κατόπιν πρωτοβουλίας του/της Προέδρου του, ο/η οποίος/-α εκλέγεται από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια θητεία δυόμισι ετών, ανανεώσιμη μόνο μία φορά. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την ΕΕ στον έξω κόσμο.

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Συνήθως συνεδριάζει 4 φορές τον χρόνο – όμως ο/η Πρόεδρος μπορεί να συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις για την επίλυση επειγόντων θεμάτων.

Οι αποφάσεις του λαμβάνονται γενικώς με συναίνεση – σε ορισμένες περιπτώσεις όμως λαμβάνονται με ομοφωνία ή με ειδική πλειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.



Charles Michel

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου




Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Ρόλος: η φωνή των κρατών μελών της ΕΕ· θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ και συντονίζει τις πολιτικές της

  • Μέλη: υπουργοί από κάθε χώρα της ΕΕ, ανάλογα με τον προς συζήτηση τομέα πολιτικής

  • Πρόεδρος: κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί εκ περιτροπής την προεδρία για έξι μήνες

  • Τοποθεσία: Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι υπουργοί από κάθε χώρα της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν, να τροποποιήσουν και να θεσπίσουν νομοθετικές πράξεις καθώς και για να συντονίσουν τις πολιτικές τους. Οι υπουργοί έχουν την εξουσία να δεσμεύουν τις κυβερνήσεις τους για την ανάληψη των δράσεων που συμφωνούνται στις συνεδριάσεις. Οι σύνοδοι του Συμβουλίου πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, εκτός από τρεις μήνες (Απρίλιος, Ιούνιος και Οκτώβριος) που πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο.

Tο Συμβούλιο, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Τι κάνει το Συμβούλιο

  • Διαπραγματεύεται και θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Συντονίζει τις πολιτικές των χωρών της ΕΕ

  • Χαράσσει την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  • Συνάπτει συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων χωρών ή διεθνών οργανισμών

  • Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ - από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει μόνιμα μέλη. Συνέρχεται σε 10 διαφορετικές συνθέσεις, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί στον υπό συζήτηση τομέα πολιτικής. Ανάλογα με τη σύνθεση, κάθε χώρα εκπροσωπείται από τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τον αντίστοιχο τομέα πολιτικής.

Για παράδειγμα, στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Ρόλος: προάγει το γενικό συμφέρον της ΕΕ προτείνοντας και επιβάλλοντας νομοθεσία, καθώς και εφαρμόζοντας πολιτικές και τον προϋπολογισμό της ΕΕ

  • Μέλη: ομάδα ή «Σώμα» επιτρόπων, 1 από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ

  • Πρόεδρος: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

  • Τοποθεσία: Βρυξέλλες (Βέλγιο)


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το πολιτικά ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Είναι η μόνη αρμόδια για να προτείνει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και υλοποιεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τι κάνει η Επιτροπή

Προτείνει νέους νόμους

Η Επιτροπή είναι το μόνο όργανο της ΕΕ το οποίο υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και το οποίο:

  • προστατεύει τα συμφέροντα της ΕΕ και των πολιτών της σε ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε εθνικό επίπεδο

  • αποσαφηνίζει τεχνικές λεπτομέρειες, αφού συμβουλευτεί εμπειρογνώμονες και το κοινό

Διαχειρίζεται τις πολιτικές της ΕΕ και κατανέμει τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ

  • καθορίζει τις προτεραιότητες δαπανών της ΕΕ, από κοινού με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο

  • καταρτίζει τους ετήσιους προϋπολογισμούς και τους υποβάλλει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

  • εποπτεύει το πώς δαπανώνται τα χρήματα της ΕΕ, μέσω εξονυχιστικού ελέγχου που πραγματοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο

Επιβάλλει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ

  • μαζί με το Δικαστήριο, διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται ορθά σε όλα τα κράτη μέλη

Εκπροσωπεί την ΕΕ στη διεθνή σκηνή

  • ομιλεί εξ ονόματος όλων των χωρών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς, ειδικότερα στους τομείς της εμπορικής πολιτικής και της ανθρωπιστικής βοήθειας

  • διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες εξ ονόματος της ΕΕ

Σύνθεση

Η πολιτική ηγεσία ασκείται από το Σώμα των 27 επιτρόπων (ένας από κάθε χώρα της ΕΕ) – υπό την ηγεσία του/της προέδρου της Επιτροπής που αποφασίζει ποιος είναι αρμόδιος για κάθε τομέα πολιτικής.

Το Σώμα των επιτρόπων αποτελείται από τον/την πρόεδρο της Επιτροπής, οκτώ αντιπροέδρους, εκ των οποίων οι τρεις είναι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, καθώς και 18 επιτρόπους αρμόδιους για αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

Εκλογή του/της προέδρου

Ο υποψήφιος προτείνεται από τους αρχηγούς των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να εκλεγεί πρόεδρος, ο/η υποψήφιος/-α πρέπει να στηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιλογή των μελών της ομάδας

Ο/η υποψήφιος/-α για τη θέση του προέδρου επιλέγει τους πιθανούς αντιπροέδρους και επιτρόπους με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών. Ο κατάλογος των υποψηφίων πρέπει να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κάθε υποψήφιος/-α εμφανίζεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τις θέσεις του/της και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο ψηφίζει για την έγκριση ή όχι των υποψηφίων ως συνόλου. Τέλος, οι επίτροποι ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Η θητεία της παρούσας Επιτροπής λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2024.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Ρόλος: μεριμνά για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε κάθε χώρα της ΕΕ· εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ.

  • Μέλη:

  • Δικαστήριο: 1 δικαστής από κάθε χώρα της ΕΕ, συν 11 γενικοί εισαγγελείς

  • Γενικό Δικαστήριο: 2 δικαστές από κάθε χώρα της ΕΕ

  • Τοποθεσία: Λουξεμβούργο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή του σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και διευθετεί νομικές διαφορές ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να προσφεύγουν στο Δικαστήριο ιδιώτες, επιχειρήσεις ή οργανισμοί κατά οργάνου της ΕΕ, εάν θεωρούν ότι το όργανο αυτό έχει με κάποιο τρόπο παραβιάσει τα δικαιώματά τους.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

  • Ρόλος: Διαχείριση του ευρώ, διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και άσκηση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΕΕ

  • Πρόεδρος: Christine Lagarde

  • Μέλη: ο/η πρόεδρος και ο/η αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών όλων των κρατών μελών της ΕΕ

  • Έτος σύστασης: 1998

  • Τοποθεσία: Φρανκφούρτη (Γερμανία)


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αρμόδια για τη διαχείριση του ευρώ και για τη χάραξη και εφαρμογή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΕΕ. Βασικός της στόχος είναι να διατηρεί σταθερές τις τιμές, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τι κάνει η Ευρ. Κεντρική Τράπεζα;

  • Καθορίζει τα επιτόκια με τα οποία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες στην ευρωζώνη (γνωστή επίσης ως ζώνη του ευρώ), ελέγχοντας έτσι την προσφορά χρήματος και τον πληθωρισμό

  • Διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της ευρωζώνης και την αγορά ή πώληση νομισμάτων, ώστε να διατηρείται η ισορροπία των συναλλαγματικών ισοτιμιών

  • Διασφαλίζει την κατάλληλη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών και ιδρυμάτων από τις εθνικές αρχές, καθώς και την ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών

  • Μεριμνά για την ασφάλεια και την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος

  • Εξουσιοδοτεί τις χώρες της ευρωζώνης να εκδίδουν χαρτονομίσματα ευρώ

  • Παρακολουθεί τις τάσεις των τιμών και αξιολογεί τους κινδύνους που προκύπτουν για τη σταθερότητα των τιμών.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

  • Ρόλος: να ελέγχει αν τα κονδύλια της ΕΕ συλλέγονται και χρησιμοποιούνται σωστά, και να συμβάλλει στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης της ΕΕ.

  • Πρόεδρος: Tony Murphy

  • Μέλη: 1 από κάθε χώρα της ΕΕ

  • Τοποθεσία: Λουξεμβούργο

Ως ανεξάρτητη εξωτερική ελεγκτική αρχή της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μεριμνά για τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Παρόλο που δεν διαθέτει νομικές εξουσίες, έχει ως αποστολή τη βελτίωση της διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κατάρτιση εκθέσεων για τα οικονομικά της ΕΕ.

Τι κάνει το Ευρ Ελεγκτικό Συνέδριο;

  • Ελέγχει τα έσοδα και τις δαπάνες της ΕΕ για να εξακριβώσει αν τα κονδύλια της ΕΕ συλλέγονται και δαπανώνται σωστά, και αν αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη λογοδοσία

  • Ελέγχει κάθε πρόσωπο ή φορέα που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια — π.χ. με επιτόπιους ελέγχους στα όργανα της ΕΕ (ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στις χώρες της ΕΕ και τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ

  • Στο πλαίσιο των εκθέσεων ελέγχου, διατυπώνει πορίσματα και συστάσεις που απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών

  • Αναφέρει κάθε υπόνοια σχετική με απάτη, διαφθορά ή άλλη παράνομη δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)

  • Συντάσσει ετήσια έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, την οποία το ΕΚ εξετάζει προτού αποφασίσει αν θα εγκρίνει τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Διαβιβάζει τις γνώμες των εμπειρογνωμόνων του στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, ώστε να τους βοηθά να διαχειρίζονται καλύτερα τα κονδύλια της ΕΕ και να λογοδοτούν στους πολίτες

Λοιπά όργανα και οργανισμοί

Εκτός από τα θεσμικά όργανα, υπάρχουν διάφορα άλλα όργανα και οργανισμοί που διαδραματίζουν εξειδικευμένο ρόλο, βοηθώντας την ΕΕ να εκπληρώνει τα καθήκοντά της

  • Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

  • Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

  • Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

  • Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων

  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων

πηγή:

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/types-institutions-and-bodies_el


επιμέλεια :

Ειρήνη Θεοδωρομανολάκη

σχολ. .ετος :2022-2023





Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε