πληροφοριακό υλικό

Η σημαία της Ευρ.΄Ενωσης 

Η σημαία της ΕΕ έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο (12 χρυσά αστέρια σε μπλέ ουρανό). Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας, ενώ τα 12 αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Η ιστορία της σημαίας της ΕΕ

Η ιστορία της σημαίας άρχισε το 1955, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επέλεξε το σημερινό σχέδιο για δική του χρήση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθάρρυνε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, που μόλις είχαν αρχίσει να λειτουργούν, να αναγνωρίσουν τη σημαία ως έμβλημά τους.

Το 1983, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η σημαία των Κοινοτήτων θα έπρεπε να είναι η ίδια με τη σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1985, η σημαία αυτή αναγνωρίστηκε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ ως το επίσημο έμβλημα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που στη συνέχεια έγιναν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο έχει, επιπροσθέτως, σήμερα το δικό του έμβλημα.

Πηγή:https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/european-flag_el

ύμνος της ΕΕ

Η μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την ΕΕ προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1823, όταν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ "Ωδή στη Χαρά", που είχαν εκδοθεί το 1785.

Ο ύμνος δεν συμβολίζει απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Το ποίημα "Ωδή στη Χαρά" εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία συμμεριζόταν ο Μπετόβεν.

Το 1972, η Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν έγινε ο ύμνος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το 1985 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ύμνος δεν έχει λόγια, παρά μόνο μουσική. Με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Ο ύμνος της ΕΕ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τους εθνικούς ύμνους, αλλά να εξυμνήσει τις κοινές αξίες των κρατών μελών της ΕΕ. Ο ύμνος ανακρούεται κατά τις επίσημες τελετές στις οποίες συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε όλα γενικά τα είδη εκδηλώσεων ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Ακούστε τον ύμνο της ΕΕ

https://www.youtube.com/watch?v=kjX9QAGwiK8&t=7s

πηγή:https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/european-anthem_elΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ Ε.Ε.


Εκστρατείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες στις έδρες του και μέσω των Γραφείων Ενημέρωσης που έχει σε κάθε πρωτεύουσα της ΕΕ, με σκοπό να διαδώσει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της ελευθερίας της σκέψης, της ισότητας, του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού, καθώς και για να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ακόλουθες δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

 • Ημέρα της Ευρώπης     

 • Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

 • NextGenerationEU

 • Ημέρα της Γυναίκας

 • Βραβείο Lux

 • Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

 • Βραβείο Ζαχάρωφ

 • Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Ημέρα της Ευρώπης

Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «διακήρυξης Σουμάν», ο οποίος διατύπωσε την ιδέα του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

 • Για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης, τα ευρωπαϊκά όργανα στις αρχές Μαΐου ανοίγουν παραδοσιακά τις πόρτες τους στο κοινό. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην προηγούμενη έκδοσή της το 2020, η υγειονομική κατάσταση δεν επέτρεψε να λάβουν χώρα οι καθιερωμένες Ημέρες ελεύθερης προσέλευσης στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έτσι λοιπόν τα ευρωπαϊκά όργανα άνοιξαν τις εικονικές πόρτες τους στο κοινό. Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, που έλαβαν κυρίως ψηφιακή μορφή, επέτρεψαν την προσέγγιση πολιτών πέρα από τις Βρυξέλλες, φέρνοντας την Ευρώπη κοντύτερα σε όλους τους Ευρωπαίους.
 • Παράλληλα, πολλές εκδηλώσεις διεξάγονται σε κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ, για να θυμίσουν σε όλους μας ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και ότι η ειρήνη και η ευημερία των λαών της Ευρώπης διασφαλίζεται καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η παγκόσμια μέρα προς τιμή της γυναίκας. Αυτή τη μέρα, ενώνουμε τις φωνές μας ζητώντας ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, και καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών. Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τιμώντας τις γυναίκες, οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, προβολές ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις κ.α.

Βραβείο Lux

Το Βραβείο LUX είναι ένας ιδιαίτερος θεσμός που σκοπό έχει να αναδείξει την πολιτιστική

κληρονομιά της Ευρώπης, και κατά συνέπεια την πολυπολιτισμικότητα της, εστιάζοντας στον

κινηματογράφο.

Κάθε χρόνο, μια κριτική επιτροπή επιλέγει ανάμεσα σε περίπου 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, αρχικά 10 και κατόπι τρεις ταινίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι ταινίες πρέπει να είναι ευρωπαϊκές παραγωγές και να καταπιάνονται με θέματα που αφορούν τη ζωή, την κοινωνία, τις ανησυχίες, τα όνειρα, τις δυσκολίες, τις λύπες και χαρές των ανθρώπων της ηπείρου μας.

Οι τρεις φιναλίστ ταινίες προβάλλονται σε διάφορους κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη. Στο τέλος του φθινοπώρου τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν την νικήτρια ταινία από τις τρεις που έχουν επιλεγεί. Οι τρεις φιναλίστ ταινίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΚ για δωρεάν υποτιτλισμό σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταινία που ανακηρύσσεται ως νικήτρια λαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση για τεχνική επεξεργασία για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το 2008 σε πρόσωπα, ομάδες, σωματεία ή οργανώσεις που προάγουν με τις δράσεις τους την αμοιβαία κατανόηση και ενσωμάτωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής και διεθνούς συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βραβείο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 50 περίπου άτομα ή ομάδες πολιτών σε όλη την Ευρώπη, μετά από σχετική εισήγηση που κάνουν οι Ευρωβουλευτές. Οι νικητές επιλέγονται συνήθως κάθε Μάιο, και η απονομή του Βραβείου γίνεται στις Βρυξέλλες, με συμπληρωματικές εκδηλώσεις σε κάθε Κράτος Μέλος μέσα στο φθινόπωρο.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Αυτό το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον Ρώσο επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα τα οποία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, προάγουν την ελευθερία της σκέψης. Απονέμεται κάθε χρόνο μέσα στο φθινόπωρο μετά από ψηφοφορία μεταξύ των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των νικητών του Βραβείου Ζαχάρωφ στο παρελθόν είναι ο Νέλσον Μαντέλα, η Malala Yousafzai και ο Denis Mukwege.

Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές τις Άνοιξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, που εδρεύει στη Γερμανία. Απονέμεται για πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν νέοι άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης, και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα. Το Βραβείο απονέμεται σε τρεις νικητές οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικό έπαινο και επίσης προσκαλούνται να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περεταίρω, οι εκπρόσωποι όλων των εθνικών σχεδίων που επιλέγονται για την τελική φάση του διαγωνισμού προσκαλούνται στην τελετή απονομής του Βραβείου στο Άαχεν.

Πηγές

 • https://epasgreece.eu/el/system/files/manual_epasprogramme.pdf
 • https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/europe-day_el (Ημέρα της Ευρώπης)
 • https://www.philenews.com/temp/images/728x3000/cache_728x3000_Analog_medium_649658_20588_122019.JPG (εικόνα- Ημέρα της Ευρώπης)
 • https://m.eirinika.gr/sites/default/files/soyman_2.jpg (διακήρυξη Σουμάν-εικόνα)
 • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/lg/Women_Strike-New_York-1857.jpg (ημέρα της γυναίκας-εικόνα)
 • https://parathyro.politis.com.cy/wp-content/uploads/2021/06/lux.jpg (βραβείο Lux- εικόνα)
 • https://www.europarl.europa.eu/greece/img/free/20150604pht62608_original.jpg (βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη- εικόνα)
 • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/RIAN_archive_25981_Academician_Sakharov.jpg/300px-RIAN_archive_25981_Academician_Sakharov.jpg (Αντρέι Ζαχάρωφ-εικόνα)
 • https://www.europarl.europa.eu/greece/img/free/2021-cyp-instagram_facebook_post_1080x1080px_el.png (βραβείο Κρλομάγνου-εικόνα1η)
 • https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-04/vraveio-karlomagnou.jpg?itok=BDip9vmu (βραβείο Κρλομάγνου-εικόνα2η)
 •           

επιμέλεια: Αλίκη Ποταμιανάκη

Αντωνία Ποταμιανάκη


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε